Az egyik jegynek világiaktól való megvonásáról és a mindennapi vételről

2023.09.24. Off By neilnejmed

Kiss Áron

(1815–1908)

református lelkész, a Tiszántúli református egyházkerület püspöke 1892-től haláláig, Porcsalmai református lelkész és szatmári esperes

Részletek A XVI. (i.e. tizenhatodik) században tartott magyar református zsinatok végzései c. könyvből

BUDAPEST, 1881.

Debreceni Hitvallás

160-161. o.

Az egyik jegynek a világiaktól való megvonásáról.

A Krisztus mind a két jegyet adta az apostoloknak, s mind a Krisztus mind az apostolok azt parancsolják, hogy mind a két jegyet, a kenyeret és bort vegyük. A ki eszi méltatlanul e kenyeret és issza e poharat. Tehát igaztalanul vonják meg az áldozó papok az egyik jegyet t. i, a bort. Az atyák és a józanabb zsinatok azt tanitják, hogy a szeretet vendégsége (Eucharistia) csupa kenyérből és vizből nem áll, mint Ignác, Iren., Jusztin Martyr, Klemens, Cyprián, a mint a végzésekben elsoroltatik. És az egyház áldozata nem is állhat a vizben és egyedül a kenyérben.

A pápista világiak tehát nem sákramentomot, hanem ámitó szert vesznek. Mikor pedig az irás a kenyér megtöréséről szól, azalatt az egész urvacsorázás tényét érti. Mint 1 Kór. 10. Csel. 2. igy magyarázzák Kryzosztom és mások tárgymásitással. A megszentelésről Dist. 1. 2. 3. 4. A kenyér és bor adassanak és osztassanak, csupán magában a kenyérben nem hajtatik végre az áldozat. Ágoston, Kryzosztom, Theof Cyrill, Ambrus, Origenes János, 6.1. Máté 26. 1. és 1 Kór. 10. 11. részeiről irt jegyz. Az atyák és a zsinatok a megszentel. 2. dist. azt tanitják, hogy a Krisztus testét és vérét nem testileg szájjal, hanem lelkileg hittel kell vennie az igéretben hivő léleknek.

Mát. 26. Luc. 22. Ján. 6. Cyprian az urvacsoráról. Ugyanő 3. lev. 2. könyv. Toled. Karthágó zsin. Marc., Geláz. Pápa.

Vajjon szabad-e mindennap venni

Ágoston sem nem javallja, sem nem gáncsolja a mindennapi vételt, ha a babonát eltávolitjuk. De a régi zsinatok maga Ágoston Kryzosztom, Cyprián a Pál példájára 1 Kór. 11. 16. azt parancsolják, hogy urnapokon éljünk az urvacsorával, mert az apostolok az urnapokon éltek vele. Ágoston az egyh. dogma 53. fej. Matis. Elvirai zsin. Fab. Szot. Már. páp.

Forrás

Kiss Áron A XVI. (i.e. tizenhatodik) században tartott magyar református zsinatok végzései N.-Váradon és Debreczenben 1561. és 1562-dik évben tartott zsinatok, és az egri szövetkezés (confoederatio); Debreceni Hitvallás