A kegyesek templomairól, bálványokról, oltárokról, képekről

2023.08.19. Off By neilnejmed

Kiss Áron

(Kisnamény, 1815. november 2.– Debrecen, 1908. május 30.)

református lelkész, a Tiszántúli református egyházkerület püspöke 1892-től haláláig

Porcsalmai református lelkész és szatmári esperes

Részletek A XVI. (i.e. tizenhatodik) században tartott magyar református zsinatok végzései c. könyvből

BUDAPEST, 1881.

Debreceni Hitvallás

188-189. o.

A kegyesek templomairól.

A kegyesek templomainak, legyenek bár azok fából avagy kőből épitve, mindenütt fényüzés és babona nélkülieknek kell lenni. Ne legyenek azokban bálványok, botrányos képek és festmények, hamis tantetelek és pogány szertartások és az isten igéjével ellenkező emberi hagyományok. Mert valamint a választottak az Ur templomai s nincsen semmi közük a bálványokkal, ugy a templomok is, melyek a nyilvános összejövetel helyei nem foglalhatnak magokban bálványokat és bálványozási festéseket 2. Kor. 6. Nincs közössége a bálványnak az isten templomával. Naum. 1. 2. Hagg. 1. Habak. Megtisztitom azokat a bálványoktól, eltörlöm a bálványokat és lerontom. Hózs. 1. 3. Ezsa. 28. 21. 40. 41. 41. 1.3. Naum. 1. Kilököm a faragott képet és bálványt az isten templomából. Mil. 1. 1. Móz. 23. Nincs bálvány a Jákóbnál. Az eliberti, karthagói, toledói zsinatok megtiltják a szobrokat és festményeket a templomokban. Cyrill és Dionys. bizonyitják, hogy 160 évig nem volt bálvány a római templomokban 11. 15. 36. fej. Dávid, Salamon, Asa, Jehu, Józsiás, Józsafát, Ezékiás is eképen lerontották a bálványokat s kihányták a templomokból a gonosz tiszteletét és a haszontalan utálságokat. Dán. 9. Mát. 21. Hasonlag tanit Jerómós Ezsaiásra, Jerémiásra, Naumra és Hózseásra. Igy tanit Ágoston, Ambrus, Kryzosztom, Theofilakt Cyrill a már jelzett helyek felől. Faragott képek s oltárok nélkül legyenek a templomok. Mert az isten háza az egyház, és az egyház összejövetelének helyei, a könyörgés azaz isteni tisztelet, az igehirdetés és sákramentomok kiszolgáltatásának helyei. Nem kell tehát azokat latrok barlangjává változtatni. A mint az isten igéjével kalmárkodó áldozó papok veszik és adják bulláikat, miséiket és többen közülök a rut nyereséget s mindkétnemü paráznaságot ugy követik mint az ige megrablói és a lelkek kifosztói. Mát. 21. 6. zsin. Constánc. 6. 92.100. Kryzosztom, Ambrus, Theofil, Anzelm Kór, 6. 1 Kór. S. 10. comi.

A bálványokról, oltárokról, képekről.

A vallás és tisztelet végett állitott szobrokat és botrányos babonás képeket kárhoztatják az irás, az atyák és a zsinatok. 2. Mózs. 20. 34. 5. Mózs. 4. 5. 7. 30. Ézsa. 45. 44. Jerém. 7. 27. 10. Hózs. :3. 14. Zsid. 1. Naum. 1. Zofón. 1. A bálványok sem nem tanithatnak, sem nem inthetnek, sem jót, sem roszat nem cselekedhetnek. Bölcses. 13. 11. 1. Jan.). Oltalmazzátok meg magatokat a bálványoktól. Elhatározták a zsinatok, hogy a szobrokat a lelkipásztorok beszédökkel, a fejedelmek külhatalmokkal rontassák le. Ágoston az isteni polgárságról. Ambrus a Theodozius haláláról, Cyrill Julián ellen. Jerómós. Ézsa. 24. s 14. részére. Origen. Kelemen 5. könyv. Ignác és a többiek mind. A művészek által polgári haszonra készitett világi képeket helybehagyjuk. Azt rendeli a zsinat, hogy a püspökök a birákkal rontsák le a szobrokat. A toledói zsin. 16. fej., ancyrai zsin. 1. 5. 6. 7. 8. fej., konstantinápolyi 6. 100. fej. Jerómós Zofón. 1. Az atyák, józanabb zsinatok s végzések ezt tanitják.

Az irás pedig kettőt tilt meg a második parancsban: tudniillik, hogy az isten képe semmi módon ki ne ábrázoltassék, rajzoltassék, sem tisztelet, sem ékesség végett, mert az isten semmiképen nem akarja magát lefestetni avagy rajzoltatni. Továbbá, hogy a botrányos képeket sem kell vallási célból késziteni, még ha nem imádtatnak is azok. Kettőt tilt a második parancs: először, hogy ne legyenek; másodszor, hogy ne imádtassanak. Igy szólva. Lo tha asse leka pessel: Vekal taemuna. Lo tis tachaue lahem velo te audem. Ne csinálj faragott képet sem semmi hasonlatosságot, ne imádjad se tiszteljed azokat. Tehát a szentirás és zsinatok tiltják a képek tartását és imádását. A végzések és zsinatok tanitják, hogy a papokat meg kell büntetni, ha a szobrokat el nem pusztitják. A fejedelmek és pásztorok büntessék meg a bálványozókat bálványaikkal, mint Dávid, Salamon, Jehu, Asa, Ézsaiás, Józsiás. Leó pápa kárhoztatja a szobrokat s megtiltja, hogy a templomokban szobrok tartassanak. Eliberi zsin. 40.41. fejez, megtiltja, hogy az egyházakban festmények legyenek.

Az atyák Hózseás, Ézsaiás és Jeremiásra. 4. Kir. 14. 20. 24. Arlesi zsin. 23. fej.

Forrás

Kiss Áron A XVI. (i.e. tizenhatodik) században tartott magyar református zsinatok végzései N.-Váradon és Debreczenben 1561. és 1562-dik évben tartott zsinatok, és az egri szövetkezés (confoederatio); Debreceni Hitvallás