Egyház, prédikátor dolga az Bibliába megiratott | Méliusz Juhász Péter

2023.08.12. Off By neilnejmed

Méliusz Juhász Péter

(Horhi [Somogy megye, a törökök elpusztították], 1532. – Debrecen, 1572. december 25.)

református lelkész, a Tiszántúli református egyházkerület püspöke 1561-től haláláig, egyháztudós, író, botanikus, a magyarországi reformáció legeredetibb és legnagyobb, legszélesebb hatású vezéregyénisége.

DR. NAGY KÁLOZI BALÁZS – MÉLIUSZ GLOSSZÁIBÓL

Egyház, prédikátor dolga az Bibliába megiratott

A Salomo templomát egész és ép faragott kűből-épité, nem dirib-darabból. Mert az Anyaszentegyház a Jézus Krisztus ép, egész, elég tiszta érdemével, igéjével, szerzésével, és Szentlelkével, hitivel épül fel. Nem emberi kuldustáskával, foldozott-toldozott hittel, tudománnyal, mint az mise, pápa hiti és országa. (1. K. 6:7.)

Az Anyaszentegyház épületire nem jó oly rendeléseket, oly szerzést csinálni, akivel, mint egy paráznasággal a Krisztus jegyese, az tiszta szüz megszeplősíttessék. Mint pápa az ű parázna szörzésivel cselekedett. A tanitók ne szeplősitsék meg a Krisztus jegyesét hamis élettel és tudománnyal. (1. K. 6:6.)

Noha az Isten bünteti e világot, de a magot, az Anyaszentegyházat megtartja az ű fiáért, az ű tisztességére. (1. K. 11:32.)

Lássátok ezt ti tanitók. Amibe Isten elbocsát, abba eljárj. Amint az Bibliába megiratott, azt prédikáld. Ha mind e világ mást mondjon, se higyjed. Azt hazudja most pápa is, érsek is, a barátok, hogy a Szentlélek Isten jelentette meg a misét, barátságot1, a pápa hitit, tudományát. De hazud. Mert a Sátán és pápa annak kútfeje, valami a Biblia ellen vagyon. Nem veri Isten egyik beszédét arcul a másikkal. Igazmondó. Hát ha az Angyal alájűne is, s mást mondana, honnem mint a Bibliába, a Credoba vagyon, átok legyen. Gal. 1. Esai. 8, 55.

Hát a sok mise ganéját, oltárát, ostyáját, ruháját, korosmáját hánd el. Ne mondd: Mit árt? Árt, s nem jó, akit Isten tilt. (1. K. 13:20.)

Valakit a Szentlélek Isten tanit, jó hegedüs, jó tanitó és prédikátor az. (2. K. 3:16.) Nem igaz és nem hiv prédikátor az, aki Isten ellen urátul valo féltébe bálványozó oltárt, hamis tudománt hirdet, az ostyát, az oltárt és a pápa ganéit el ne hányja. (2. K. 16:11.)

Prédikátor uram, ne hizelkedjél uradnak, mondj igazat. Fedd meg a bünről mind királt, császárt, kicsint, nagyot; feddjed a bálványozást. Esa. 58. Ezek. 3, 10, 33. Jaj nektek néma hizelkedő ebek, Bál papjai; latrok vattok és az latorságot meg nem fedditek. (1. K. 18:18.)

Ugy most is az hitlen pápista fösvény fejedelmek, nyuzók, fosztók és bálványozók igen bánják, hogy megfeddik űket. Hanem azt akarják, hogy szájok szerént szólj. Aki hazud, hamisat szól, csak a község, az hitlen urak kedvek szerént legyen, mind szeretik. De ha az Angyal, annál tudósb jelesb prédikátor legyen, sem szeretik a gonosz förtelmes népek a bűn feddéséért. A kegyelmet igen kivánja hallani, a kegyelem szine alatt a bűnbe torkig ül. Rom. 8. Gal. 5. Most is azt kévánják az hizelkedő szolgák, hogy az ű uroknak szájok szerént hazudjanak a próféták. De az igaz tanitónak igazat kell mondani. (1. K. 22:7.)

Gád próféta Dávidot megfeddi szemtül szembe. A mostani népek, birák, urak, bár közönséggel2 feddjék az bünt is, ottan ű magokra veszik, bánják. Mint az Acháb papjai, olyan szájok szerént való hizelkedő, bünpalástoló tanitót kévánnak. Az keresztyén fejedelmek soha nem haragudtak meg, mikor az tanitók megfeddötték. (2. S. 24:13.)

Én azt mondom, hogy ha az Isten Lelke indit, hadd el atyádat, mindeneket, s járj el tisztedbe. Hát ti is uraim, akit Isten hí a prédikátorságra, futton fuss. Ne nézd azt, hogy szántó, kapás, király voltál, Kati asszony nem szereti, hogy pap légy. Luk. 9. (1. K. 19:20.)

Mert elfogy a prédikátor s az nép ismeg az pápa undokságára vissza megyen. (2. K.15:4.)

Lábjegyzetek

1 Szerzetességet

2 Általánosságban

Forrás

TANULMÁNYOK ÉS SZÖVEGEKA MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ XVI. SZÁZADI TÖRTÉNETÉBŐL – A MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZZSINATI IRODÁJÁNAK SAJTÓOSZTÁLYA BUDAPEST, 1973

DR. NAGY KÁLOZI BALÁZS MÉLIUSZ GLOSSZÁIBÓL – Egyház, prédikátor dolga az Bibliába megiratott, 321-322 .o.