Pápistaság Ujsága: A rózsafüzér imádságról

2023.05.20. Off By neilnejmed

Komáromi Csipkés György

1628-1678

Pápistaság Ujsága, az az, olly munka, mellyben a’ Pápistaságnak, mind tudományának melyeket vall; mind egyházi rendeinek mellyekhez halgat; mind ceremoniáinak, szokásinak, s rend tartásinak, mellyeket gyakorol, igaz régiségtűl üres, minapi ujsága, az magok irásibol, tanubizonságibol és Authoribol, meg-mutogattatik világossan.

Comaromi C. György

S. I. M. D. E. D. P.

által

COLOSVARAT

Veres-Egyhazi Szentyel Mihaly által.

1671.

492-494. o. XVI. RESZ. Az olvasóra valo imátkozásrol.

Pázmány Péter, Cardinál és Érsek, Kalauz, III. Könyv. I. Rész, pag. 87.: „Bizonyos, hogy valaki uj tudományt követ, a boldogságbol ki-rekesztetik; és efféle ember, sem keresztyén nevet nem érdemel, se az ő állapattya jobb renden nincsen az Pogányok állapottyánál.”

XVI. RESZ. Az olvasóra valo imátkozásrol.

I. IGen fen forgo szokás, és rendtartás az Pápisták között, az olvasora valo imádkozás. Mert nálok hordozván az olvasot, mind az templomban, mind az templomon kivül, imitt amott jártokban, nem csak az edgyházi rendek, Clericusok, hanem a’ kösségbéliek-is, laicusok,. azon szoktanak leg gyakrabban imátkozni, melly szokások mikor támadott légyen, meg-mutattya az olvasonak találása,

II. Az Olvaso, azt mondgya Vásárhelyi Gergely Jesuita, az Canisius Péter catechismussának forditásában, pag. 167. hogy bizonyos számu imátságok, mellyek által az embereknek idestova forgando elméjek, ugymint meg-kötöztetnek. Igazábban a’ mint Polydorus Virgilius, lib. 5. de Invent. rer. c. 9. irja, bizonyos, csontbol, fábol, üvegből, aranybol, ezüstból, köböl, &c. valo golyobiskák, mellyeknek az órégi, Miatyánkat, az apraja, idvezletet, vagy Ave Máriát; s’ ha kereszt vagyon közte, Credot jelent. Mondatik másképpen Boldog aszszony Coronájának, vagy koszorujának, Rosariumnak, és ha hármas, Mária Psalteriumának.

III. Az illyen edgyes olvaso vagy Rosarium, áll, ötven öt golyobisbol, mellyeknek öte öregebb, ötvene aprobb. Az ötven apron mondattatik, ötven Avemária, az öt öregen, mellynek mindenike tiz tiz kissebb után vagyon, mondattatik öt mi atyánk, a’ mint Alanus irja, in Speculo Rosariorum. Es ha illyen három edgyben kerül, ugy hogy légyen tizenöt Miatyánk, és másfél száz Avemária vagy Idvezlet, telik belőle edgy Psalterium Mariæ, s’ nem csak Rosarium vagy koszoru, mint az élébb emlitett helyben, Vásárhelyi Gergely irja.

IV. Ez illyen olvasonak, nem volt hire, sem édes Idvezitőnknek, sem Apostalinak, sem a’ régi jámbor keresztyéneknek idejében, sőt még ő utánnok-is tovább ezer esztendőknél, hanem minek utánna éppen el-telék az ezer esztendő, azt irja Polydorus Virgilius, lib. 5. de Invent. rer. c. 9. hogy 90. esztendővel az után, ugymint, 1090. tájban, edgy Remete Péter nevű ember találá, Galliának Ambiana nevű városában, holott lako Gallus Polgár vala. Vagy, a’ mint Alanus in Specul. Resarior. irja, gondolá Domonkos, 1200. esztendő tájban, ki ötven öt kövecskéket faraga, és koszoru modgyára öszve füzé, ugy hogy, mindenik tiz kissebb között, edgy edgy öregebbet tenne, és ez illyen koszorut nevezé Patriloquiumnak.

V. Ekképpen s’ ekkor találtatván azért az olvaso, ugy gondoltaték az olvasora valo imátkozás is, melly immár igen igen el-hatalmazott, mindenfelé az Pápista világban, annyira hogy, ugyan szerzetes rend is vagyon immár, melly ez dologra adta kiváltképpen magát, s’ hivattatik Confrater nitas Rosariinak, mint Costerus l. 1. c. 20. christian. instit, in gratiam Sodalitat. B. Virginis Maria; irja, mellyet szerze edgy Alanus de Rupe Dominicanus barát, 1470. esztendő tájban, és osztán, IV. Sixtus, sok bűn bocsánat adással és bucsuval meg-erősite, azon idó tájban. Annakutánna osztán töb sodalitások-is szereztettenek, Romában, Párisban, Duacumban, Coloniában, hogy az illyen formára valo imátkozásokban lennének foglalatosok, mint azon Costerus mondgya, epist. ad univers. sodalitat. B. V. Mariæ, præfixam libello sodalitatis. Es ez el-mult seculumban, XIII. Gergely Pápa, 1572. esztendő tájban, ezzel tetézé ezt meg, hogy az boldog aszszony olvasojának, rosariumjának innepet-is szerze. Igy volt ennek. is a’ szokásnak minapi eredete, s’ igy tetszik-ki ujsága.

Forrás

Pápistaság Ujsága, az az, olly munka, mellyben a’ Pápistaságnak .. igaz …szerző: György Komáromi Csipkés