Az igaz és hamis egyházról

2023.07.19. Off By neilnejmed

Kiss Áron

(Kisnamény, 1815. november 2.– Debrecen, 1908. május 30.)

református lelkész, a Tiszántúli református egyházkerület püspöke,

Porcsalmai református lelkész és szatmári esperes

Részletek A XVI. (i.e. tizenhatodik) században tartott magyar református zsinatok végzései c. könyvből

BUDAPEST, 1881.

128-130. o.

Az üdv, élet és egyház alapjáról.

Az isten kegyelme és a Krisztus az ő érdemével okszerinti alapja az üdvnek s egyháznak. A Krisztuson épült fel az igaz egyház 1 Kór. 3. Mát. 16. Továbbá eszközlőleg alapja az egyháznak az ige, a próféták és apostolok tana 1 Tim. 3. 4. 2 Tim. 2. 4. 1 Pét. 2. Felépittettek az apostolok és proféták fundamentomára a fő szegletkövön a Krisztuson. Zsolt. 76. Ágoston 1. 3. 4. 6. 8. 9. köt. Jánosra, tanitja, hogy a Krisztus az egyetlen egy alap.

Az a szikla, a melyen Péter és az egyház épült a Krisztus, a hit és igaz vallás. Nem Péter, nem a pápa, nem az emberi cselekedetek és emberi hagyományok. Ágoston Retract. könyv 7.9. köt. és másutt. Igy tanitanak az atyák mindnyájan Tertul., Cyprian, Orig., Ambrus, Kryzoszt., Theo., Beda, Anzelm, Máté és Pálra. A kőszikla Jézuson és nem Péteren épült az egyház. — Mát. 16. 1 Kór. 3. Eféz. 2.

Az egyházról.

Az egyház kétféle. Az igaz egyház látható gyülekezete azon választottaknak, elhivottaknak, ujjászületteknek, hivöknek és megigazultaknak, a kik megtartják az üdv alapját a Krisztust és a tudomány alapját, a próféták és apostolok tudományát, helyesen és törvényesen élnek a sákramentomokkal, kárhoztatják minden istentelen hagyományait az embereknek, harcolnak az Antikrisztussal, bűnnel, világgal vitézkednek az ő fejök a Krisztus alatt, megtartva a hitet, jó lelkiismeretet; kiknek gyülekezetökben vannak a képmutatók (hypokriták) mint juhok közé vegyült farkasok az utolsó napig. Feje, alapja az igaz egyháznak a Krisztus és az a Krisztus tudományára és hagyományára van alapitva. Ágoston 7. 8. 10. köt. Orig. Cyprian. Tertul. Továbbá Ambrus Pálra 4. 5. köt.

Róm. S. 1 Kor. 13. Eféz. 5.

Az igaz egyház ismertető jegyei.

Az igaz egyház megmarad isten örök szövetségében, az isten lelke és igeje nem vétetik el az igaz egyháztól. Ezsa. 54. 56. A Krisztusra és a Krisztus tudományára van az épitve, kárhoztatja az emberi hagyományokat; hallgatja a Krisztust és isten igéjét s megőrzi az isten beszédét, elferditetlenül él a sákramentomokkal, az üdvesség okát s minden részét isten kegyelmében, a Krisztus érdemében s nem az emberek érdemeiben helyezi; harcol az Antikrisztussal, hadat folytat a bűnnel, világgal, gonoszsággal és sátánnal, megmarad a hitben mind végig, vannak jó tettei, melyek bizonyságot tesznek hitéről. Ez az egyház az örök elővégzet szerint gyakran láthatatlan, azaz a választottak gyakran kivül vannak a látható gyülekezeten. Ján. 10. 11. Ézs. 1.3.

A választás jelei szerint és a mennyiben a választottak elhivandók és megelevenitendők, a látható gyülekezetben vannak. Róm. 8. Feje és egyetlen alapja az igaz egyháznak egyedül a Krisztus. Jegyese is az igaz egyháznak egyedül a Krisztus. Hózs. 2. A pápa vagy az Antikrisztus sem nem jegyese, sem nem feje, sem nem alapja a közönséges (katholikus) egyháznak: hanem mint nagyravágyó parázna, magát az isten felibe emeli, Krisztus szűz aráját megfertőzteti.

A hamis egyházról.

A hamis egyház az Antikrisztus csoportja, mely a rosz szellemek tudománya, emberek hagyományai, saját cselekedeteik felett az ördög nevében van összegyüjtve, mely az isten igéjét és a sákramentomokat azoknak tulajdon céljok és hasznok ellen visszatartva, hadat folytat az igaz egyházzal, kárhoztatja Krisztus intézményeit nyilván vagy titokban. Megtartva a bálványokat és más szennyeket s gonoszságokat az isten igéje ellen, nem az isten, hanem az emberek tudományával és találmányaival akarja tisztelni az istent. Nem hallgatja az isten igéjét, hanem üldözi az igaz tanitókat, mint az apostolok, próféták és a Krisztus üldöztettek volt a sátán és az ő tagjai, az Antikrisztus egyháza által.

Ez az egyház az ördögnek hiszen, az igazságot utána teszi saját költeményeinek, a zsinatoktól és emberek tekintélyétől függ, nem az isten igéjétől. Az üdvet nem az isteni kegyelemben és a Krisztus érdemében, hanem a törvényben, saját érdemeiben és az emberi találmányokban helyhezteti. A szerzeteseknek, jézsuitáknak felekezeteit, az Áron-féle áldozároknak ábrázolatait megtartja; gonosz lelkeknek áldozik. Mát. 13. — 1. Tim. 4. Jel. 7.

. . 12. 13. 18. Kol. 2. Ézsa, 29.

Hivatkozások

Vit. 21, 2, Thess. 9.

Theol. Könyvtár. XV.

Forrás

Kiss Áron A XVI. (i.e. tizenhatodik) században tartott magyar református zsinatok végzései N.-Váradon és Debreczenben 1561. és 1562-dik évben tartott zsinatok, és az egri szövetkezés (confoederatio); Debreceni Hitvallás