A fattyú gyermekekről és a kegyesek gyermekeiről

2023.12.02. Off By neilnejmed

Kiss Áron

(1815-1908)

református lelkész, a Tiszántúli református egyházkerület püspöke, Porcsalmai református lelkész és szatmári esperes

Részletek A XVI. (i.e. tizenhatodik) században tartott magyar református zsinatok végzései c. könyvből

N.-Váradon és Debreczenben 1561. és 1562-dik évben tartott zsinatok

282-283. o.

Vajjon idvezülnek-e a fattyu gyermekek?

Ha a kurvától születtek öröktől fogva elválasztva vannak, e földön megtértek, megjavultak, megigazultak, az igaz hitben megmaradnak: idvezülnek kétségenkivül. Mert a választottakat semmi bűn, semmi halál, semmi teremtmény el nem veszheti; Krisztus a bűnösökért halt meg. És a Krisztus származási névsorában kurvák és fattyuk is vannak elszámolva, hogy kitünjék, miszerint a kurvák és publikanusok fölülmulják az isten országában az igazságukkal kérkedőket. Azért lett a Krisztus érettünk kegyesekért bűnné és átokká, hogy mi elválasztottakká legyünk az isten igazságában. A fattyu és minden akármilyen ágyból származott kisdedek és nagyobbak, ha nincsenek elválasztva az életre, nem térnek meg, nem hisznek, elvesznek. Mint a bölcseség könyve mondja: Fattyu csemeték nem vernek mély gyökeret. A Krisztus érdeme, az isten kegyelme minden bűnöknél nagyobb és felülhaladja azokat. Az anyjok méhében képződött élő idétlenek is, ha választottak, a szentek gyermekei és a szövetségben halnak meg: minthogy még nem pártoltak el az atyai frigytől, biztosan idvezülnek még, ha csak egy hónaposak voltak is. A harag edényeinek nem választott idétlenei és kisdedei elvesznek. Mát. 23. Luk. 10. Bölcses. 4. Ágost. a ker. vallás kézi k. 7. 3. köt.

A kegyesek fiai szentek-e?

Az örök szövetséget illetőleg, mely ezernyi nemzedékre kiterjed: szentek. Továbbá, ha el vannak választva elválasztott atyjokkal; és ha az igéret fiai szüleikkel együtt. Mert Róm. 9. az mondatik: ha a gyökér szent, az ágak is szentek. Ismét 2 Kór. 6. 7. Most pedig a ti fiaitok szentek. Harmadszor, ha el nem állanak a hittől és vallástól, melyet szüléik elfogadtak. Ezék. 3. 18. 33. De ha a választottak fiai a test fiai és elpártolnak az atyai hittől: kiesnek a szövetségből, bűnökben élnek, elvesznek. Szóval: azok a fiak, kik megmaradnak az örök szövetségben, kegyelemben az ő szüleikkel együtt, kik az isten elválasztásával, a Szentlélekkel, mint pecséttel, az igérettel, igével, hittel, sákramentomokkal elpecsételtettek: bármely korban halnak is meg, szentek. Ézsa. 59. És velek ilyen szövetséget szerzek: az én lelkem, mely te benned vagyon és az én beszédim, melyeket adtam a te szádba, el nem távoznak a te szádtól és a te magodnak szájától, és a te magod magvának szájától, azt mondja az Ur, mostantól fogva örökké. Az atyák Róm. 9. 1 Kór. 6.

Forrás

Kiss Áron A XVI. (i.e. tizenhatodik) században tartott magyar református zsinatok végzései N.-Váradon és Debreczenben 1561. és 1562-dik évben tartott zsinatok; Debreceni Hitvallás, BUDAPEST, 1881.