Újraházasodás, amíg a korábbi házastárs él | Augustinus

2021.11.01. Off By neilnejmed

Hippói Szent Ágoston (Augustinus)

(latinul: Aurelius Augustinus) (Thagaste, Észak-Afrika, 354. november 13. – Hippo Regius, 430. augusztus 28.) Hippói püspök, egyházatya, filozófus. Az észak-afrikai Thagastéből származó Aurelius Augustinus az egyik legbefolyásosabb nyugati egyházatya.

A Cikk a Covenant Protestant Reformed Church honlapján megtalálható a magyar fordítások között.

A CPRC Válásról és újraházasodásról szóló tana nem megegyező a Westminsteri hitvallásban vagy a II. Helvét Hitvallásban lévő tétellel. Azonos viszont Augustinus által kidolgozott, a reformáció előtti egyetemes (katolikus) konszenzussal, valamint az Anglikán, Brethren, CPRC, valamint több presbiteriánus, kongregacionalista, holland református és baptista egyházak nézeteivel.

Augustinus: „Férfiak, nem lehet olyan feleségetek, akinek a hajdani férje még él; és nektek, asszonyoknak szintén nem lehet olyan férjetek, akinek hajdani felesége él. Az ilyen házasságok házasságtörések, de nem a bíróságok törvénye, hanem a Mennyország törvénye szerint. Olyan asszony sem lehet feleségetek, aki elvált, amíg a férje él. Csak paráznaság miatt lehet elbocsátani a házasságtörő feleséget; de élete során nem vehetsz el másikat. Nektek, asszonyoknak sem megengedett, hogy olyan férfihoz menjetek feleségül, akitől a feleségük elvált: mert az ilyenek házasságtörések, nem pedig házasságkötések.”

Forrás

Covenant Protestant Reformed Church: Remarriage When One’s Spouse Is Living (Augustine) https://cprc.co.uk/quotes/remarriageaugustine/