Nyomorult Keresztyének? | Rev. E Trevor Kirkland

2021.08.16. Off By neilnejmed

English: Rev E Trevor Kirkland – Miserable Christians?

Trevor Kirkland (1958-) – Presbiteriánus Lelkész A
The Free Church Of Scotland (Continuing) Egyházban

Depresszió, melankólia és a fekete epe. Sok kereszténynek volt, van vagy lesz ilyen, és úgy tűnik, hogy egyre rosszabb lesz, ha abból indulunk ki, hogy hányan állítják, hogy “stressztől” és stresszel kapcsolatos betegségektől szenvednek. Tényleg egyre rosszabb a helyzet? Vagy most már jobban tudatában vagyunk ennek? Az elmúlt generációkban az emberek nyugodtabbak és elégedettebbek voltak? Vagy a társadalom egy olyan nemzedéket nevelt ki, amelyik magával és az élettel nem ért egyet?

Mindez rendszeresen beigazolódik, amikor más hívőkkel foglalkozunk. A buzgalom elvesztése egy dolog, de a kétségbeesés feketeségébe zuhanás egy másik. Anélkül, hogy belefeledkeznénk az agyzsibbasztó pszichológiába és terápiába, amely, úgy tűnik, generációnkban sok prédikáció fő tápláléka, két dolog állandó segítséget jelent.

Először is, Illésnek a példája.

Itt volt valaki, aki elkedvetlenedett a kudarcok sora miatt, amelyeket bukások egész sorának tartott. Saját kudarca, az ítélet elmaradásának meg nem látása, Istennek látszólagos kudarca, hogy nem tartja be ígéreteit és szavát. Ez már túl sok volt neki.

Másodszor, a 88. zsoltár.

Milyen gyakran érkezik az Úr népe a kegyelem nyilvános eszközeihez csüggedten, de képtelen ezt mások elcsüggesztése nélkül közölni. Belül ugyan fáj, de mégis mosolyognak. Fájdalmat éreznek, mégis hallgatnak. Túl gyakran, sok helyen csak arra érkeznek, hogy küszködve énekeljék a banális, ismétlődő, irreális, mazochista dicséretnek minősülő, dicshimnuszokat.

Mit énekeljenek hát a nyomorult keresztények?

Ezt a kérdést Carl Trueman tette fel, aki az alábbiakban szerkesztett és összefoglalt formában számos hasznos észrevételt tett.

Először is, ott van a kortárs istentisztelet nyelvezete. A szüntelenül vidám kórusok és énekek diétája elkerülhetetlenül egy olyan irreális várakozási horizontot teremt, amely a normatív keresztény életet egyetlen hosszú, diadalmas utcabálnak tekinti! Az egészség, a gazdagság és a boldogság megfertőzte az istentiszteletnek tartalmát.

Másodszor, a zsoltárosok tapasztalatainak és reménységeinek kizárása megnyomorította az egyházat, és a keresztényeket lelki tündérekké változtatta. Azzal, hogy az egyház kizárta istentiszteletéből a magány, a megfosztottság és a sivárság kiáltásait, gyakorlatilag elhallgattatta és kizárta azokat, akik maguk is magányosak és elhagyatottak.

Harmadszor, a zsoltárok kizárásával hallgatólagosan jóváhagyta a fogyasztói társadalom közönséges törekvéseit, ízléstelen, triviális és irreális kereszténységet hozott létre, és megerősítette azt, hogy az egyház az önelégülteknek a klubja legyen.

Micsoda megkönnyebbülés a nehéz helyzetben lévő hívő számára, ha kinyithatja Isten énekeskönyvét, és azt énekelheti, ami valóban a szívünkben van. Ahogy Trueman mondja, tanuljunk meg újra a zsoltárok szókincsével, nyelvtanával és szintaxisával siránkozni. Ez megadja nekünk az erőforrásokat, hogy megbirkózzunk a szenvedés, a kétségbeesés és a szívfájdalom idején, és hogy a legsötétebb napokon keresztül is tudjunk imádkozni és bízni.

Továbbá, nagyobb megértést fogsz táplálni keresztény társaid iránt, akiknek gyötrelmei miatt nehezükre esik, hogy azt énekelve táncikáljanak – “Jézus engem akar napsugárnak”. Akkor is hitelesebb dolgokat tudsz majd mondani megtépázott és megtört egyéneknek.

A zsoltáréneklés elhagyásának ára azt eredményezte, hogy a vérszegény, a komolytalan, a szintetikus és a hétköznapi lett a norma. A lelki óriások helyébe lelki tündérek léptek. De nincs minden veszve. Éppen ellenkezőleg, a keresztények szemlélete és törekvése így fejeződik ki

2Az Isten könyörüljön rajtunk és áldjon meg minket; világosítsa meg az ő orczáját rajtunk. Szela. 3 Hogy megismerjék e földön a te útadat, minden nép közt a te szabadításodat. Zsoltárok 67

Forrás

Rev E Trevor Kirkland – Miserable Christians?

https://www.freechurchcontinuing.org/publications-and-links/articles/item/miserable-christians